English   


Изложби
Начало > Изложби


Изложба **Гравюри от ателиетата на Лувър ХVІІІ – ХХ в.**

                                                
 
Националната галерия

и

Градската художествена галерия – Пловдив

представят

 

Гравюри от ателиетата на Лувър

ХVІІІ – ХХ в.

12 септември – 1 октомври 2017

 

Откриване на 12 септември, вторник, 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър I

 

Колекцията старинни гравюри от фонда на  Градска художествена галерия –  Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от тях ще бъде експонирана в Националната галерия.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувър ("Chalcografie de Louvre") в  почти 200-годишен период - от ХVІІІ до началото на ХХ век. Друга част са печатани при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, битови и пасторални сцени, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

Колекцията "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" съдържа оригинални френски, немски и италиански творби. Издаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градската художествена галерия - Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. Проектът е реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив“.

 

За повече информация:

Таня Станева

0899 444 740

tanyasm@abv.bg


национална галерия

08.9.2017 10:39 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред