English   


Събития
Начало > Събития


Национална галерия - САМСИ и Полски културен институт организират лекция на МОНИКА ШЕВЧИК - директор на Галерия АРСЕНАЛ

            

 

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ – МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

И

ПОЛСКИ ИНСТИТУТ СОФИЯ

 

ВИ КАНЯТ НА

Колекцията като отворена сбирка:

Колекция II на Галерия Арсенал -

 лекция на Моника Шевчик, директор на Галерия Арсенал в Бялисток

 

 

Кога: 19 декември 2017, вторник, 19.00 ч.

Къде: Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, бул. “Черни връх” № 2, вход свободен

Организатори: Полски институт в София съвместно със Софийски арсенал  Музей за съвременно изкуство

 

Колекция II, събирана от Галерия Арсенал и Подляското сдружение за насърчаване на изящните изкуства, е образцов пример за публични колекции на съвременно изкуство в Полша. Затова е и отлична отправна точка за дискусии относно колекционирането на най-ново изкуство и свързаните с това проблеми, както и за начините на работа с колекцията и решенията, причина за това тя да не бъде мъртва сбирка, приспана в депата на институцията и които водят до това Колекция ІІ да бъде отворена сбирка.

“Дейността й много бързо стана известна в цяла Полша, и извън нейните предели. Aрсенал продължава умело да работи, като съчетава изкуството от района със събития от по-голям мащаб” – пише Анда Ротенберг в книгата “Изкуството в Полша 1945-2005″.

 

През 1997 г. в анкетата на седмичното списание “Политика” Aрсенал е обявена за най-добрата общинска културна институция, популяризираща съвременно изкуство. През 2010 галерията заема трето място в класацията за най-добра публична галерия в Полша.

 

Moника Шевчик – изкуствовед, директор на Галерия Арсенал от 1990 г. Благодарение на нейните усилия в Бялисток се намира една от най-добрите държавни галерии за съвременно изкуство в Полша. В Галерия Арсенал тя не само осъществява последователна авторска изложбена програма, но и като една от малкото в страната колекционира произведения на съвременното изкуство, които представя на изложби в цял свят.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

     

национална галерия

19.12.2017 02:50 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред